Fusion i Stenbeckssfären

De båda Stenbeckkontrollerade investmentbolagen Kinnevik och Invik går samman till ett nytt bolag med namnet Investmentbolaget AB Kinnevik.

Bolaget ska noteras på börsen, och börsvärdet blir mer än 20 miljarder kronor. Men först ska bolagsstämmorna godkänna affären. Det nya bolaget ska ledas av Kinneviks nuvarande VD Vigo Carlund.

Investmentbolag befinner sig i den svala sfären av ekonomin. Anonyma och drivna av makthunger och sug efter att förmera pengar. Ofta är deras värde lägre än det samlade värdet av dom bolag dom kontrollerar. Det är en rabatt som marknaden kräver.

Så är det i fallet med Kinnevik och Invik, som rimligen har tvingats betala dubbla rabatter fast fadershuset varit det samma. Nu blir det ett bolag av de två. Hur det blir med rabatten får marknaden bestämma, säger Vigo Carlund.

De bolag som kontrolleras är kända varumärken i medie-och telekombranschen. Alla en gång uppdriva i det speciella växthus som skapades av Jan Stenbeck.

Nu vill arvtagarna och förvaltarna skapa ett större kontrollbolag och ta bort korsägandet. Det som har gjort att Stenbeckbolagen har ansetts svåra att greppa för analytiker och marknad.

Både Kinnevikaktien och Invikaktien steg på börsen under måndagen.

Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".