Läkare kan polisanmälas efter mutaffär

En läkare har med utpressningslika metoder försökt tvinga till sig och kollegorna en nöjesresa för över 100 000 kronor, enligt läkemedelsbolaget Lilly. Efter Ekots avslöjande uppmanar den specielle korruptionsåklagaren Christer Van der Kwast företaget att göra en polisanmälan.

– Som det är redovisat finns det all anledning att ägna detta viss uppmärksamhet, även brottsutredningsvis. Att begära en muta är ju ett brott. Har det gått till på det viset så är det ju en klar brottsmisstanke, säger Christer Van der Kwast.

Ekots granskning av läkarnas kontakter med läkemedelsindustrin visade att läkare i en rad fall spelar en aktiv roll för att skaffa sig oetiska och ibland olagliga förmåner.

Det rörde sig om presenter, middagar, stora fester och rena fritidsaktiviteter.

Hotade med konkurrenten
En av de allvarligaste anklagelserna kom från ett av världens största läkemedelsföretag Lilly.

En läkare skulle ha hotat med att börja skriva ut konkurrentens läkemedel om inte Lilly bekostade en golfresa till Sydafrika för läkaren och ett tiotal kollegor.

Åklagare Christer van der Kwast hoppas inom kort kunna dra igång en större granskning av korruptionen inom sjukvården.

Fler fall där det är läkare som tagit initiativet till mutor kan bli aktuella.

– Jag har åtminstone ett annat fall där saken har aktualiserats på det sättet.

På vilket sätt?

– Ja, att initiativet kommer från läkarsidan.

Avbryter utbyte
Rädslan är nu stor i ledningen på många landsting för vad kommande granskningar från revisorer och åklagare kan leda till.

Många reagerar med att införa regler som i praktiken avslutar informationsutbytet med läkemedelsindustrin.

Läkemedelsindustriföreningens ordförande Rickard Bergström anser att det handlar om en överreaktion men är samtidigt självkritisk.

– Om man har utbildningsaktiviteter så ska det alltid förknippas med någon måltid och lite underhållning och man ska sitta i baren efteråt. Det är en förlegad umgängesform helt enkelt. Vi har låtit oss ledas in i en umgängesform med läkarkåren som är otidsenlig, säger Rickard Bergström.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".