Polska socialdemokrater i motvind

I Polen kämpar den socialdemokratiska regeringen mot rekordlåga opinionssiffror, faktiskt de sämsta i partiets 15-åriga historia. Nu växer sig ropen på den polske premiärministern Millers avgång allt starkare både från oppositionen och det egna ledet.

För tre år sedan hade Demokratiska vänsteralliansen, SLD, 40 procent av väljarna med sig. Nu är bara 12 procent kvar på vagnen.

Anledningen till den dramatiskt sviktande opinionen är en aldrig sinande ström av korruptionsaffärer plus ett tufft reformprogram som svider för de vanliga väljarna. Den rörliga väljarkåren har flyttat över sina sympatier från vänster till höger där Medborgarplattformen PO nu med 28 procent är det största partiet, mer än dubbelt så stort som regeringspartiet.

Medborgarplattformen vill därför ha nyval redan till sommaren i samband med valet till Europaparlamentet. På det örat vill premiärministern Miller dock inte höra. Lika döv är Miller när han uppmanas av sina egna att precis som Tysklands förbundskansler åtminstone lämna ifrån sig ordförandeskapet i partiet för att koncentrera sig på regeringsarbetet.

Två och en halv månad före medlemskapet i EU vill Miller inte gå med på något sådant, trots att han fortfarande delvis är konvalescent efter en helikopterolycka i december. Millers gipsaktiga hållning kan mycket väl bli hans totala fall.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".