Rådgivning inte att lita på

Bankernas aktierådgivning till hushållen går inte att lita på. Den kritiken kommer från förre börschefen Bengt Rydén, en uppfattning han får stöd för av riksbankschefen Urban Bäckström.
Det är ett ordentligt underbetyg till bankernas rådgivare som Bengt Rydén, börschef mellan 1984 å 1998, levererar. Bankerna tar inte hänsyn till vad som är bäst för dom som dom ger råden till, enligt Rydén, utan tänker mer på att tjäna pengar åt banken, genom att sälja fonder eller aktier. Och han backas upp av riksbankschefen Urban Bäckström. I ett tal för Aktiefrämjandet idag påpekade Bäckström att i USA kallades analytiker till förhör av kongressen om kvalitén på deras köp och säljråd. Det visade sig nämligen att mindre än 1 procent av råden var säljrekomendationer, strax innan det att Nasdaqbörsen föll med 60 procent. Och riksbankschefen själv säger sig inte heller ha sett någon ökning av antalet säljråd här hemma i Sverige innan IT-bubblan började spricka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista