Försvarsminister Sten Tolgfors

"Ovänlig handling att säga upp avtalet"

Sverige fortsätter sitt omstridda militära samarbete med Saudiarabien, ett land som pekas ut som diktatur och som grovt kränker de mänskliga rättigheterna. Men att säga upp avtalet skulle bara leda till problem, säger nu försvarsminister Sten Tolgfors (M).

- Att säga upp avtalet det vore en direkt ovänlig handling och då tror jag att Saudiarabien skulle sluta lyssna på våra synpunkter på andra politikområden. Och det skulle dessutom komma att kosta svenska företag många miljarder i de affärer som man nu har på gång, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Har det gjorts en utvärdering av läget i Saudiarabien som ligger som underlag för beslutet att låta avtalet fortsätta gälla?

- Det är inte det frågan handlar om. Det finns ingen politisk oenighet om situationen i Saudiarabien, till exempel om bruket av dödsstraff. Utan det här handlar om att om vi skulle säga upp avtalet så skulle det vara samma sak som att säga till dem att sluta lyssna på Sverige för att vi har tagit aktivt avstånd från er, säger Tolgfors.

Regeringspartierna har varit splittrade inför förlängningen av det fem år gamla avtalet, enligt Folkpartiets försvarspolitiske talesman Allan Widman.

Men hur den politiska diskussionen gått inför den här dagen, vill Sten Tolgfors inte kommentera.

Avtalet som skrevs på för fem år sedan av dåvarande försvarsminister, socialdemokraten Leni Björklund, innebär bland annat att Sverige säljer stridsledningssystem och radarutrustning till saudierna.

Eftersom radarsystem inte är dödliga vapen, så är det ingen överträdelse av de svenska riktlinjerna som säger att Sverige inte bör exportera vapen till länder som grovt bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Men Svenska freds- och skiljedomsföreningen, som varit kritisk från början, ser allvarligt på att avtalet nu fortsätter.

- Saudiarabien är en av världens värsta diktaturer och att vi samarbetar militärt med dem kan inte jag förstå. Jag tycker att regeringen är skyldiga en förklaring. Regeringen borde skämmas, säger ordförande Anna Ek.

Det håller inte Sten Tolgfors inte med om.

- Offentligt bojkotta eller fördöma hela länder är knappast något som leder till dialog och till att man får det andra landet att lyssna på de synpunkter som Sverige har och även aktivt framför, säger han.

Men att sälja stridsledningssystem och radarutrustning till det här landet?

- Det där är saker som faller inom svensk exportkontrollagstiftning och är man emot den svenska lagen då är det den lagen man ska ändra tror jag och inte diskutera att man ska ta avstånd från enskilda länder eller bryta avtal som redan finns sedan ett antal år tillbaka, säger Sten Tolgfors.

Marcus Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista