Flera poliser dödade i Haiti

Våldet har eskalerat på nytt i Haiti. En polischef och två andra poliser dödades på måndagen när polisstationen i staden Hinche i landets centrala delar attackerades. Attacken utfördes av medlemmar från den gamla armén och paramilitärer som nu kommit tillbaka från exil. Laglösheten breder ut sig i upprorsmännens kölvatten, enligt Haitis informationsminister.

Haitis informationsminister Mario Dupuy säger att staden Gonaives, där rebellerna har haft kontrollen i snart två veckor, har förvandlats till en frizon för knark och vapensmuggling.

Militär kapacitet
Minst 200 soldater från den gamla armén, som upplöstes av president Jean-Bertrand Aristide, liksom från den paramilitära gruppen Fraph, har kommit till Gonaives de senaste dagarna.

De och deras ledare, den förre polischefen Guy Philippe och Louis-Jodel Chamblain, är kända för sin hänsynslöshet, men också för sin militära kapacitet.

Enligt lokala radiostationer var det Chamblain som ledde attacken i Hinche i spetsen för 40 soldater från den upplösta armén.

Den inte särskilt välutbildade och inte särskilt stora haitiska polisstyrkan, som utbildats av FN och USA i syfte att ersätta armén, har vare sig de vapen eller den militära träning som krävs för att stå emot en professionell legoarmé, som det allt mer börjar handla om, även om den ännu är liten.

Aristide begär polishjälp
Det var också något som president Aristide medgav på en presskonferens sent på måndagen. Han sa också att han hade begärt polishjälp från andra karibiska länder.

Inom den civila oppositionen har ankomsten av de gamla militärerna tagits emot som en mardröm.

– Det vore en katastrof för Haiti om den väpnade kampen spred sig, säger Gerard Pierre Charles, en gammal marxistisk sociolog.

När han för 18 år sedan kom tillbaka från sin långa exil i Mexico spelade han en avgörande roll i uppbyggandet av Aristides parti Lavalas. Men som många andra blev Pierre Charles djupt besviken på Aristides maktfullkomlighet och hans parti OPL utgör nu en avgörande kraft inom oppositionen.

Påtryckningar utifrån krävs
Informationsministern Dupuy och oppositionsledaren Pierre Charles är dock eniga om en sak  –  att internationella samfundet nu har en helt avgörande roll att spela.

Men medan Dupuy menar att omvärlden måste utöva påtryckningar på oppositionen så att den ska sätta sig ner och förhandla, så menar Pierre Charles att påtryckningarna i stället måste riktas mot Aristide för att få honom att avgå.

Men hur de mörka krafterna från det förflutna, som börjat härja i landet, ska stoppas är det ingen som vet. Enbart deras onda rykte fick på måndagen poliserna i en liten stad i södra Haiti att lämna sin polisstation och fly till Jamaica.

Lars Palmgren, Port-au-Prince
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".