Vänsterpartister vill göra partiskatten obligatorisk

På vänsterpartiets kongress den 19-22 februari kommer den så kallade partiskatten att diskuteras. Riksdagsledamoten Kalle Larsson vill göra den obligatorisk. Partiskatten är den summa som förtroendevalda rekommenderas att betala till partiet.

–Vårt parti gör stor nytta med de pengarna och det är också en fråga om att man fått förtroendeuppdraget för att man är aktiv i ett politiskt parti. Engagemanget är viktigt, men ska inte vara något man ska leva på för all framtid eller få en annan levnadsnivå än folk i allmänhet har, säger Kalle Larsson.
 
I vänsterpartiet finns principen om så kallad partiskatt. Olika instanser i partiet kan rekommendera förtroendevalda att avstå en del av sina arvoden till partiet, en sorts motsvarighet till kyrkornas ”tionde”.

Många vill ha skärpning
Inför partiets kongress i slutet av februari finns flera motioner som vill att kraven ska skärpas så att skatten blir obligatorisk och inte bara var en rekommendation.

Men det finns också de som vill avskaffa den helt, som Per Rosengren.

–Det handlar om de enskilda ledamöternas privata ekonomi och har inget med bindande beslut att göra. Jag ser en jättestor risk att många känner sig pressade av detta för att bli nominerade. Risken finns att man bjuder över varandra, säger Per Rosengren.
 
Betalar olika mycket
Rekommendationerna för hur mycket man ska betala varierar mellan de olika partidistrikten, likaså betalningsviljan.

Kalle Larsson uppger sig betala mer än 10 000 kronor i månaden, medan de flesta av riksdagsledamöterna nöjer sig med någon eller några tusenlappar.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".