Oljekatastrofen i USA

Stora oljebälten upptäckta djupt under ytan

Marinbiologer har upptäckt enorma oljebälten från oljeutsläppet i Mexikanska golfen på djupt vatten. Enligt forskarna tyder detta på att mycket mer olja har släppts ut från läckan än vad BP och myndigheterna hittills har sagt.

Ett av de oljebälten som de amerikanska forskarna upptäckt på djupt vatten i den Mexikanska golfen är cirka 16 km långt, cirka fem km brett och ungefär 90 meter tjockt, enligt New York Times.

Tidningen citerar forskare som sedan några veckor tillbaka befinner sig på expedition i området för att närmare undersöka oljeutsläppet.

Enligt forskarna har man upptäckt oljebälten på omkring 800 meters djup ända ner till ungefär 1 400 meter djup, alltså nära själva havsbotten.

Upptäckten att mycket av oljan som läcker ut inte når vattenytan utan stannar på djupt vatten, förstärker enligt forskarna uppfattningen att utsläppet är betydligt större än vad BP och myndigheterna hittills har sagt.

– Det finns chockerande mängder olja på djupt vatten, säger en av forskarna till tidningen.

Forskarna hävdar att oljan på djupt vatten gör att mängden syre i havet minskar oroväckande snabbt, vilket gör att växt och djurliv på sikt hotas.

Sedan det ansvariga oljebolaget BP häromdagen publicerade videoupptagningar från ett av läckagen har flera vetenskapsmän slagit larm om att det förmodligen läcker ut betydligt mer olja än vad som tidigare sagts.

BP och myndigheterna håller dock fortfarande fast vid att det rör sig om ca 5 000 fat olja om dagen, men flera forskare menar efter att se sett videobilderna, att det kan handla om mellan 25 000 och 80 000 fat olja om dagen istället.

BP har hittills sagt nej till förfrågningar från utomstående intressenter att på plats närmare få undersöka hur stora läckorna egentligen är.

BP menar att den exakta storleken på läckan just nu inte är väsentlig utan att allt arbete fokuseras på att stoppa läckan och ta hand om redan utsläppt olja.

BP fortsatte i natt sina försöka att täta en av läckorna genom att fästa ett rör i läckan för att på det sättet försöka leda upp oljan i fartyg.

Daniel Alling, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista