Nöjda språkrör avslutade MP-kongressen

På söndagseftermiddagen avslutade Miljöpartiet sin kongress samtidigt som en opinionsmätning visar att partiet är det enda av de rödgröna som ökar sitt väljarstöd.

Språkröret och norrbottningen Peter Eriksson tog med sig beskedet om stödet när han talade till kongressombuden.

– Det känns litegrann som om att vi har en regering som sex månader före valet, trots de här utmaningarna, har gått in i "paltkoma" och väntar sig att någon annan ska ta över ruljansen tills de orkar resa sig upp igen. Det är okej, sa han.

En nöjd Peter Eriksson som dessutom kan glädja sig åt att partistyrelsen fick med huvuddragen i det valmanifest som partiledningen föreslagit för kongressen.

Mindre nöjd är han kanske över att kongressen trots allt körde över partistyrelsen och valde att tydligare betona kravet på 35-timmarsvecka i manifestet.

En annan viktig punkt på kongressen var jämställdhetspolitiken som partistyrelsen vill framhålla i valet.

Inte minst förslaget på en tredelad föräldraförsäkring, som kongressen röstade för men med tillägget att förlänga föräldraledigheten med två månader.

Men alla var inte eniga och Lennart Olsen, tidigare sakkunnig för Miljöpartiet på finansdepartementet, tyckte att förslagen är för dyra.

– Vi gröna har ett budskap där inte hög materiell konsumtion och penningomsättning står i centrum. Det betyder oundvikligen också att vi har lägre skatteunderlag än vad andra partier har och att vi bättre måste hushålla med offentliga medel, sa han.

Även i försvarsfrågor har kongressen valt en delvis annan väg. Med bara en rösts marginal beslutade kongressen i dag att partiet ska verka för att svenska trupper aldrig ska kunna ledas av Natobefäl trots att de rödgröna har en överenskommelse om att det ska vara möjligt om insatsen är under FN-mandat.

– Det var ju inte så som vi i partistyrelsen tyckte att de skulle rösta i den här frågan. Samtidigt tycker jag att det är helt rimligt att vi jobbar hårt från Sveriges sida för att FN ska få mer egen kompetens till att leda sina insatser, säger språkröret Maria Wetterstrand.

I frågan om trupp i Afghanistan har partiet också svängt, men här är det partistyrelsen som har ändrat sig.

Nu är partiets linje att trupperna ska lämna landet senast 2014, trots att partiet har en överenskommelse med Socialdemokraterna om, att om de kommer till makten, fatta beslut om det först nästa år.

Vänsterpartiet är inte med på den överenskommelsen alls, men ändå tror Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin att partierna kommer att enas i frågan före valet.

– Min åsikt är fortfarande att Sverige bör stanna i Afghanistan så länge vi gör nytta.

Men krånglar det inte till det när ett parti sätter ner foten för ett specifikt år?

– Nej, för inget av partierna har ju veto, säger Mona Sahlin.