McDonalds anklagas för fusk med löner

Flera anställda vid hamburgerkedjan McDonalds i Sverige säger sig ha blivit av med delar av sin lön, genom olika metoder. Detta enligt SVT:s program Dokument Inifrån.

En av dem som berättat är Anneli Blixt.

– Till en början sa de till mig att stämpla ut vid tre, och är du inte klar till tre får du jobba gratis, eller då får du inte betalt för det. Och jag sparkade bakut på en gång och sa ifrån, men de sa att så är det. Är du inte klar med det får du inte betalt för det, säger Anneli Blixt i SVT:s program Dokument Inifrån.

Anneli Blixt är en av 100 nuvarande eller före detta anställda vid svenska McDonalds som SVT:s Dokument Inifrån talat med och som menar att snabbmatskedjan använder flera metoder för att få anställda att arbeta gratis.

Främst genom att låta den som arbetar stämpla ut under lugna stunder, för att finnas i närheten och stämpla in igen så fort det behövs.

För 20 av de 100 intervjuade ska även tidsrapporteringen aktivt korrigerats av arbetsledaren så att deras övertid försvunnit. Något som företagets personaldirektör Lotta Björk inte känt till.

– Bevisligen är det då någon som gjort ett felaktigt val att justera det här och det ska inte förekomma. Den rutinen som finns på McDonalds det är att om man av någon anledning ska gå in och justera en stämpling så ska den vidimeras, den ska signeras av både medarbetaren och den arbetsledare som gör förändringen, säger Lotta Björk, personaldirektör på svenska McDonalds.