Volvo har vuxit som IT-konsult

Volvokoncernen har lite oväntat vuxit till en av landets största IT-konsulter. Förra året omsatte företaget 5,8 miljarder kronor med det finns inga krav på att vinsterna ska vara maximala.

Volvo IT med huvudkontor i Göteborg har många tusen anställda och hundratals kunder, berättar företagets marknadsdirektör Olle Högblom.

– Vår ambition med den externa affären utanför AB Volvo är inte att maximera vinsten till AB Volvo utan att skapa nytta för våra kunder, genom att sänka deras kostnader och genom att tillhandahålla en annan kompetens bredd än vad vi skulle kunna om vi bara jobbade internt.

Volvo IT har flera hundra kunder i sitt kundregister. Förutom de andra bolagen inom Volvokoncernen och Fordägda Volvo Personvagnar, finns där också företag som Nobel Biocare, Gambro och SCA.

Totalt är det ett 30-tal kunder som Volvo IT har kontrakt som är värda över en miljon.

Fjärde största IT-bolaget
Bolaget har växt ordentligt sedan Volvo IT blev ett eget bolag i Volvofamiljen 1998.

Förra året omsatte företaget 5,8 miljarder och är den fjärde största IT-konsulten i landet. Störst är VM-Data.
Totalt är nästan 5 000 personer sysselsatta inom bolaget som finns förutom i Sverige och Europa, också i både Nordamerika,Sydamerika och i Asien.

Inget krav på maxvinst
Det finns alltså en klar skillnad mellan Volvo IT med kunder som den egna Volvo-familjen, och företag som Gambro, SCA, Nobel Biocare och andra IT-konsulter.

Vissa kunder är helt enkelt inte intressanta eftersom det inte finns några krav om att vinsterna ska vara maximala.

– Det innebär till en början med att vi inte väljer alla tänkbara nya kunder, utan bara de där vi ser att vi har något att erbjuda och där de har något att erbjuda oss, säger Olle Högblom.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".