Rödskjortorna håller sig kvar i protestzonen

I Thailand har rödskjortornas självutnämnde säkerhetschef avlidit. Den tidigare generalen i armén, som kallades Seh Deng, sköts av en prickskytt i torsdags kväll. Sedan dess har 35 människor, alla utom en civila, dött i de allt våldsammare protesterna. Ändå verkar många av de regeringskritiska demonstranterna inte redo att ge upp.

– Jag har med mig mat till demonstranterna. Det har blivit svårare att få in, men varje dag kommer jag hit för att dela ut förnödenheter, säger affärskvinnan Porntip,som driver ett hotell utanför Bangkok.

Trots att militären slagit en ring runt rödskjortornas protestzon i centrala Bangkok går det alltså fortfarande att ta sig in, via smala gränder, för den som vet vägen.

Varje dag spenderar Porntip motsvarande 500 kronor av egna pengar för att hjälpa rödskjortorna. Vi måste hjälpa varandra i kampen för demokrati, säger hon. Hon har en kartong med förnödenheter under armen.

Även om många av rödskjortorna är lantbrukare från fattigare delar av landet illustrerar personer som Porntip att en del av deras anhängare är välbärgade och från Bangkok, precis som regeringen på motsvarande vis har stöd också från människor i en del fattiga områden. Konflikten är komplex, även om den ofta beskrivs som en kamp mellan de fattiga massorna mot ett rojalistiskt etablissemang i Bangkok.

Rödskjortornas ledare fortsätter att tala från scenen, det finns fortfarande flera tusen kvar här inne, inklusive många kvinnor. Ofta hörs skottlossning och explosioner från utanför zonen. Flera jag talar med säger att de är oroliga över våldet men att de inte tänker ge upp protesten.

Jag ser ett par små lastbilar köra in på rödskjortornas område med vad som verkar vara stora oljefat på flaket, möjligen för deras generatorer. Kanske ett tecken på att regeringens blockad inte är hundraprocentigt effektiv.

Nästan alla dödsoffer under de senaste dagarnas strider har varit civila. Regeringen säger att militären enbart skjuter på demonstranter i självförsvar, och för att stoppa terrorister bland dem. Premiärministern säger att regeringen inte kan tillåta en beväpnad milis att störta regeringen.

Hittills har det varit en ganska ensidig kamp: militärens automatvapen mot slangbellor, pilbågar och hemmagjorda raketer, även om en del av rödskjortorna också rapporteras ha skjutvapen och avfyra granater mot militären.

Ögonvittnen säger att prickskyttar i skyskraporna skjutit flera rödskjortor i huvudet. Militären förnekar att det är militära prickskyttar som ligger bakom.