Trafikövervakningssystem på autobahn Arkivfoto: Michael Sohn/PRB

Sena vägavgifter skandal i Tyskland

Det kommer att dröja innan det blir vägavgifter på lastbilar på tyska autobahn. Efter flera skandaler har den tyska regeringen sagt upp avtalet om vägavgifter med det privata konsortiet som utvecklat ett övervakningssystem. Tekniken fungerar inte och misslyckandet ses som en jätteskandal både för regering och det tyska näringslivet.

Det är världens mest avancerade trafikövervakningssystem. Det är satellitbaserat med sensorer uppsatta längs hela autobahn och i varje lastbil ska en mottagare finnas som registreras när bilen rullar ut på de tyska motorvägarna.

Avgifter skulle fylla statskassan
Med tung trafik som rullar genom Tyskland från alla väderstreck, skulle avgifterna strömma in i den annars tomma tyska statskassan från augusti förra året. Men tekniken fungerar inte.

Den tyska regeringen har hittills gått miste om nästan 30 miljarder kronor.

Kontrakt sägs upp
Efter flera fördröjningar säger nu den tyska staten upp kontraktet med det privata konsortiet som står bakom övervakningssystemet. Företagen i konsortiet, Deutsche Telekom och Daimler-Chrysler räknas till den tyska företagseliten inom Hitech, och att de misslyckats ses som en skandal.

Hela affären som varit en följetong i den tyska pressen i ett år, har blivit en symbol för det tyska ekonomiska krisen.

Regeringen misslyckas med att få in avgifterna, näringslivet misslyckas med tekniken och nu väntar skadestånds-processer. Regeringen kräver ersättning för de uteblivna intäkterna.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".