Nya lågprislinjer från Bryssel

Två nya lågprisflyglinjer öppnar inom kort på den belgiska flygplatsen Charleroi utanför Bryssel och en tredje är under förhandling. EU-kommissionens avgörande nyligen att de förmåner Ryanair fått för att flyga till Charleroi är olovligt statsstöd, anses ha öppnat vägen för förhandlingarna med andra lågprisbolag.

I mars börjar det polska flygbolaget Air Polonia att flyga från Charleroi till Warsawa och Katowice i Polen.

Några veckor senare startar det franska flygbolaget Airservice Plus en lågprislinje från Charleroi till Pescara i Italien.

Förhandlingar pågår med det brittisk-ungerska Wizz Air om en daglig flight till Budapest.

Enligt uttalanden från den regionala, vallonska regeringen var det EU-kommissionens avgörande om Ryanairs förmåner, som beredde vägen för avtalsuppgörelser med de nya lågprisbolagen.

Ryanair måste betala tillbaka ca 25%, cirka 40 miljoner kronor av de förmåner de fått under åren av den lokala regeringen, för att flyga till just Charleroi.

EU-kommissionen anser att förmånerna är en form av olovligt statsstöd.

Ryanair knotar och hävdar att detta kan innebära slutet för lågprisflyget, men Charlerois flygplatsledning tror tvärtom.

EU-kommissionens beslut har gett den lokala flygplatsen Charleroi reklam och hjälper till att locka fler flygresenärer.

Nu vet också de flygbolag som vill etablera sig här vad som gäller, säger flygplatsledningens talesman.

EU-kommissionen godkänner ett visst etableringsstöd, men förhandlingarna underlättas av att de nya lågprisbolagen nu vet att de inte kan få liknande förmåner som Ryanair haft.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".