Ukrainsk oro för ryssvänlig politik

Många ukrainare är oroade över den nya Rysslandsinriktade politiken.  Omsvängningen är total efter fem år av frostiga relationer mellan länderna.

Idag reser Rysslands president Dmitrij Medvedev till Ukraina som ett led i de allt tätare kontakterna med grannländerna.

- Den moderna krigföringen förs inte med stridsvagnar utan med dollar, olja och gas, säger Pavel Sydorenko som är biträdande ordförande i ungdomsgrenen av det ukrainska oppositionspartiet Block Julia Tymosjenko.

Sydorenko tycker att det är bra att Ukraina har goda relationer med Ryssland, men att den nuvarande ukrainska regeringen varit alldeles för snabb med att gå Moskva till mötes på så många punkter.

På mindre än tre månader sedan Viktor Janukovytj tillträdde som Ukrainas president har de båda länderna slutit flera avtal. Mest uppmärksammad är uppgörelsen där den ryska Svarta havsflottan fick tillstånd att vara kvar i ukrainska hamnar i mer än 30 år till mot att Ukraina får 30 procent lägre pris på rysk gas.

Det har varit fem år av frostiga relationer mellan länderna efter den ukrainska orangea revolutionen, men nu är omsvängningen total. Pavel Sydorenko säger att Viktor Janukovytj inte gjort något för att blidka de stora ukrainska väljargrupper som röstade emot honom i årets presidentval.

- Alla beslut som tagits hittills har bara förstärkt polariseringen i landet, säger Pavel Sydorenko från Julia Tymosjenkos oppositionsparti.

Under den ryske presidenten Dmitrij Medvedevs tvådagarsbesök i Kiev finns flera kontroversiella frågor på bordet. Det gäller dels en gammal gränstvist kring Azovska sjön vid Svarta havet, dels en framtida sammanslagning av Rysslands och Ukrainas gasbolag.

Varje antydan om att president Janukovytj går grannlandet till mötes kommer att tolkas av oppositionen som att Ukrainas oberoende säljs ut till Ryssland.