Handlare ser ljusare på framtiden

Mer än var tionde svensk handlare planerar att nyanställa personal de närmaste månaderna. Undersökningen visar också att handlarna ser ljusare på framtiden än på två och ett halvt år.

Resultatet i den så kallade handelsbarometern från Svensk Handel förvånar vd Dag Klackenberg.

– Det är vulkanaska och det är Greklands kris, det är Riksbanken som talar om räntehöjning och det diskuteras kanske skattehöjningar i valdebatten, så egentligen är den här optimismen lite förvånande, eller mycket förvånande i min värld.

Så svensk handel är helt enkelt ganska opåverkad av ekonomisk oro i Europa?

– Kortsiktigt ja. Det är klart att långsiktigt om det inte kommer att finnas pengar för konsumenterna att röra sig med så kommer ju även handeln att påverkas. Men just nu så ser det positivt ut.

I mars ökade handelns försäljning med rekordartade 8 procent, och enligt handelsbarometern fortsätter optimismen att öka inom handeln.

Till exempel säger 12 procent av handlarna i undersökningen att de planerar att anställa mer personal det närmaste kvartalet. Inte sedan november 2007 har så många handlare flaggat för nyanställningar, enligt Svensk Handel.

– Nu ser vi handlare som överväger att nyanställa i den snara framtiden och det är ju också positivt för det vittnar ju om att man är beredd att ta på sig en utgift som man tidigare inte var beredd att ta på sig.

Vilka branscher är det som går bäst inom handeln?

– Det är framför allt fritidsbranscher. Livsmedelshandeln tuffar alltid på. Hungrig och törstig är man varje morgon när man vaknar, men elektronik, sportartiklar och kläder rullar på bättre än vad handlarna tänkt sig.