Säkerheten höjs på skolor och dagis i Kina

Efter en serie av våldsamma attacker mot barn i Kina har myndigheterna nu startat en omfattande förebyggande kampanj: förövare döms till döden och kinesiska skolor och dagis tävlar om att höja säkerheten efter att minst 17 personer mist livet och många fler skadats på skolor och dagis den senaste tiden.

På Donghuamens dagis i Peking syns de nya säkerhetsåtgärderna tydligt utanför grindarna, där står numera fler poliser, trafikvakter och frivilliga för att lugna oroliga föräldrar efter den senaste tidens serie av våldsamma attacker mot barn.

– Lärarna hinner inte göra det här jobbet, och så är det bäst om det är män som står utanför, säger frivilligvakten Chen, med röd bindel om armen.

Senast förra veckan inträffade en ny dödlig attack mot dagisbarn och den andra dödsdomen på kort tid avkunnades mot förövare. Sammanlagt har minst 17 personer dödats på dagis i olika delar av Kina och många fler har skadats i knivattacker.

Kinesiska myndigheter har reagerat med en traditionell kampanj som har utlöst en tävling mellan olika städer och områden som vill överträffa varandra i skolsäkerhet.

Det märks tydligt att kinesiska medier har fått order om att tona ner rapporteringen om attacker och i stället koncentrera sig på myndigheternas säkerhetsåtgärder.

I staden Zhengzhou i Henanprovinsen installerar varje dagis, låg- och mellanstadieskola nu säkerhetskameror som kopplas direkt till polisen. I Changsha står poliser beväpnade med små automatvapen utanför grindarna.

Senast 2004 genomfördes en liknande säkerhetskampanj efter en serie av våldsamma attacker mot skolor i olika kinesiska städer.

På Donghuamens dagis måste de som ska lämna och hämta barnen också visa ett speciellt ID-kort för att få komma in, men det finns oro för att det ökade våldet inte stoppas så lätt och osäkerhet över hur länge kampanjen kommer att vara.

– Det gör nog faktiskt ingen större skillnad tror jag, säger en av mammorna som just lämnat sitt barn på dagis.