Protesterna i Thailand

Våldet sprider sig i Bangkok

I Thailands huvudstad Bangkok har våldet under dagen spridit sig till fler platser. Sedan i torsdags kväll har 37 människor dödats i striderna mellan regeringen och de så kallade rödskjortorna. Nästan alla offer har varit civila.

I dag beordrade regeringen alla som är kvar i den zon rödskjortorna ockuperat i centrala Bangkok att omedelbart bege sig av, annars hotar fängelse.

– Om regeringen slutar att attackera oss och drar tillbaka trupperna är vi redo för förhandlingar. Vi vill inte att fler ska dö, säger en av de mest inflytelserika rödskjorteledarna, Nattawut Saikua, till Ekot.

Han indikerar att de inte längre kräver att FN ska vara involverat i förhandlingar, något de krävde tidigare och som regeringen förkastade. Det enda kravet är nyval.

Nattawut, en av de mera hårdföra figurerna i rödskjortornas ledarkollektiv, säger att han är orolig för mer våld, och ledsen för alla anhängare som dödats.

– Jag hoppas regeringen ska lyssna till oss nu, säger Nattawut.

Han ville inte kommentera uppgifter om att samtal kan pågå bakom kulisserna för att försöka få stopp på det eskalerande våldet.

Under hela senaste dygnet har det pågått skottlossning och granatattacker på flera håll i Bangkok.

Det spekuleras i att en del av våldet kan komma inte från rödskjortor, som mest verkar beväpnade med slangbellor, pilbågar och bensinbomber, utan att det kan komma från tungt beväpnade fraktioner inom armé eller polis.

Regeringen släppte i dag ner flygblad här över kvarteren rödskjortorna ockuperat sedan i början av april, där de uppmanar alla att ge sig av.

Regeringen varnar för att terrorister kan komma att attackera här, och hotar med upp till två års fängelse för den som från och med nu stannar i de här kvarteren.

Och militären säger att området ska rensas, det talas om pansarfordon och tårgas i vad som kan bli en riskfylld operation här bland alla civila.

De flesta rödskjortor är obeväpnade, lantbrukare och stadsbor, fortfarande en del barnfamiljer som sitter på plastmattor, även om del kvinnor och barn gav sig hemåt idag.

Trots hoten är tusentals rödskjortor kvar. De dansar, sjunger, äter, slumrar, masserar varandra och lyssnar till ändlösa tal.

En dam, Ratanaporn, säger att hon stannar kvar här för att slåss mot dubbelmoralen i samhället, för sina rättigheter.

– Jag är inte rädd, säger hon.