Årets avtalsförhandlingar inne på slutspurten

Avtalet som blev klart mellan Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivarsidan i natt innebär att merparten av årets avtalsförhandlingar nu är i hamn.

Förhandlingarna har gått i lås nästan helt utan konflikt, men ett av undantagen var strejkerna vid sex pappersbruk, bland annat Värö Bruk i Varberg, där processteknikern Janne Olsson jobbar.

– Det handlar inte bara om pengar, vi fick ju lite upprättelse vad gäller las också. Det känns rätt bra faktiskt. Kampviljan var ganska god, säger Janne Olsson.

Om du jämför Pappers avtal med andra avtal?

– Vi fick ju någon tiondels procent mer i lön. Det var värt att strejka, säger Janne Olsson.

I elva dagar strejkade 3 000 medlemmar inom Pappers innan avtalet blev klart. Konflikt blev det också inom elektrikerområdet. Där gick 14 anställda vid ett värmekraftverk ut i strejk.

Men i övrigt har parterna låtit konfliktvapnet vila, även om vapenskrammel som övertidsblockad och varsel ingått i spelet.

Årets förhandlingar har skett i skuggan av lågkonjunkturen, men där många talar om att jobben och ekonomin är på väg tillbaka.

Först att teckna avtal var Teknikföretagen, som kom överens med Unionen och Sveriges Ingenjörer. I förra veckan blev Kommunal och Sveriges kommuner och landsting överens.

Enligt Konjunkturinstitutet innebär de här avtalen att det i år och nästa år bli reallöneökningar för löntagarna, mer i plånboken också när inflationen räknats bort.

I genomsnitt blir det en procent i år och en halv nästa år.

Så här långt har runt två miljoner arbetstagare fått ett nytt avtal. Men detta avtalstäta år ska totalt 3,3 miljoner få en ny lön.

I höst gäller det landets statligt anställda.

Frågan är om det kan ske utan konflikt. Nils-Erik Andersson, ordförande Pappers avdelning 9, Södra cell, ångrar ändå inte Pappers strejk.

– Vi fick ett lite bättre avtal än övriga inom industrin och det var väl förmodligen med anledning av att vi gick ut i konflikt, säger Nils-Erik Andersson.