Kartläggningen av hedersvåld kritiseras av regeringens expert

Hela kartläggningen av så kallat hedersvåld bör göras om, det anser regeringens tillträdande utredare av integrationsfrågor, Massoud Kamali. Kartläggningen håller just nu på att slutföras i landets län, och på många håll visar resultaten att betydligt fler unga kvinnor än vad man trott lever under hot från sina familjer.

Enligt Massoud Kamali, som är sociologiprofessor i Uppsala, har myndigheterna ställt fel frågor och tolkat svaren utifrån svenska normer, och det gör att kartläggningen enbart förstärker en fördomsfull bild av invandrarfamiljer.

– Patriarkalismen som problem finns i alla samhällen. Att bara stigmatisera en grupp och se den som ett problem som bara den har är problematiskt. Bland annat har man vänt sig till kuratorer i skolan och frågat dem hur många tjejer som är utsatta.

– Naturligtvis vet vi av tidigare forskning hur skolorna ser på saken, hur man överdriver dessa problem, som också är generationella konflikter. Man har skapat en bild som vi inte vet är sann eller inte eftersom vi inte har oberoende forskning på det, säger han.

Oberoende forskare borde ha undersökt
Sociologiprofessor Massoud Kamali, som snart blir regeringens integrationsutredare, är starkt kritisk till hela tanken bakom kartläggningen, att myndigheterna delat ut enkäter till exempelvis socialsekreterare och skolkuratorer istället för att låta oberoende forskare göra intervjuer med ungdomarna.

I de flesta län visar kartläggningen att betydligt fler unga kvinnor än vad myndigheterna tidigare trott har blivit utsatta för hot och våld eller riskerar att bli det. I exempelvis Västmanland handlar det om ett 70-tal flickor och i Östergötland omkring 200, enligt enkätsvaren.

Men de siffrorna ifrågasätter Massoud Kamali, eftersom man inte kan kontrollera hur frågorna till flickorna har ställts.

Håller med om att problem finns
Han håller med om att problemet med hot mot unga kvinnor finns, men genom svenska glasögon begränsas bilden till att invandrarflickor, från framför allt Mellanöstern, löper en självklar risk för hot och våld.

Samtidigt riskerar myndigheterna att underskatta problemet med våld mot kvinnor i svenska familjer, som även det har att göra med mannens hedersbild och behov av kontroll över familjen.

Så förstärks känslan av ”vi och dem” och risken för våld mot invandrarflickor kan överdrivas av välmenande myndigheter.

Kan upptäckas tidigt
Vilka flickor som faktiskt kan komma att utsättas för våld kan man se tidigt, och myndigheterna borde inte bli överraskade, anser Massoud Kamali.

– Vi vet redan nu av de mönster vi har sett, vilka familjer som riskerar att utveckla dessa problem, där framför allt papporna ser sitt misslyckande även i familjerna, att barnen går ifrån dem, att barnen ”försvenskas”. Vi måste arbeta med dem på ett helt annat sätt än vi har gjort hittills, säger Massoud Kamali.

Jenny Carlsson
jenny.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".