Nytt skydd mot pisksnärtskador

Ett liten metallplatta som monteras fast under bilsäten kan halvera risken att drabbas av en pisksnärtskada för bilister som blir påkörda bakifrån. Det visar tester av ett nytt skydd mot pisksnärtsskador som tagits fram av försäkringsbolaget Folksam och Autoliv Research.

Under åren 2001 till 2003 har Folksam testat det här skyddet mot pisksnärtskador i krocktester, men också i verkliga livet.

Skyddet har monterats i 8000 bilar och resultaten visar alltså att pisksnärtskadorna är betydligt färre bland dem som körde sådana bilar än bland dem som körde likadana bilar utan skydd.

– Ägarna erbjöds att få den gratis inmonterad av en viss bilmodell. Vi har haft svarta lådor i de bilarna också, så vi har kunnat utvärdera de kollisioner som har skett och på så vis kunnat se den här effekten, säger Maria Krafft, biträdande forskningschef hos Folksam.

Vad visar resultatet?

– Det lutar åt en halvering av risken och det är långt över vad vi hade förväntat oss av det här skyddet.

Många bilar saknar skydd
Pisksnärtskador eller whiplash-skador som det också kallas, är en av de vanligaste personskadorna vid krockar.

Trots det saknar många nytillverkade bilar skydd mot pisksnärtskador och i äldre bilar är det ännu mer ovanligt att skydd finns.

Men nu har Folksam och Autoliv Research tillsammans tagit fram ett skydd som ska kunna monteras i bilar i efterhand.

Metallplatta bromsar rörelse
Skyddet består av två metallplattor, ungefär en decimeter breda och tillsammans tre decimeter långa. Plattorna skruvas fast under bilsätet och fästs både i sätet och i bilgolvet.

När bilen blir påkörd bakifrån rycks sätet upp i framkanten och metallplattan bromsar upp rörelsen så att skadorna på kroppen minskar, berättar Ola Boström på Autoliv Research.

– Det fungerar som när man öppnar en cocacolaburk. Det här sitter fäst i en främre fastsättningspunkt på stolarna. Istället för att nacken går sönder så går plåtbiten sönder. 

Måste anpassas efter varje bilmodell
Att montera den här metallbiten som ska skydda mot pisksnärtskador tar ungefär 25 minuter. Skyddet kostar ungefär 1 000 kronor. Men det går ännu inte att börja montera in i alla bilar, säger Maria Krafft på Folksam.

– Skyddet är inte universellt, så det går inte att montera i vilken bil som helst. Det måste anpassas till varje bilmodell. Därför krävs det nu att det inte bara är de stora samhällsaktörerna som engagerar sig i frågan utan vi är också beroende av att varje bilfabrikant är med.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista