Säpo utreder misstänkta terrorister

Det är säkerhetspolisen, Säpo, som får i uppgift att utreda misstankarna om att personer som är bosatta i Sverige misstänks vara inblandade i ett stort antal terrorattentat i Indonesien. Inom kort ska chefsåklagare Tomas Lindstrand och Säpo ha ett möte för att gå igenom materialet.

Att det är den svenska säkerhetspolisen som ska utreda misstankarna om att terrorattentaten i Indonesien skett på uppdrag av personer i en Stockholmsförort beror på att Säpo är den myndighet som har ansvar för terrorism.

Så snart åklagaren får ett första svar på sin begäran om rättshjälp som i dagarna skickas till Indonesien, börjar Säpo sitt arbete.

Brotten svåra att utreda
De misstänkta brotten är svåra att utreda. Ett grundproblem är om de indonesiska myndigheterna låter svensk polis åka till Indonesien för att förhöra fängslade personer, och i så fall hur pass man vågar lita på uppgifterna i de förhören.

Det var på måndagen som chefsåklagare Tomas Lindstrand bestämde sig för att inleda en förundersökning om olika attentat i Indonesien under senare år.

Enligt honom finns det anledning att misstänka att personer som bor i Sverige har varit inblandade i flera terrorattacker, mord och människorov.

Medlemskap i Gam-gerillan förnekas
De som pekas ut är medlemmar i den så kallade gam-gerillan som är en separatistgerilla som strider för att den lilla indonesiska provinsen Aceh ska bli fri. Men att det skulle vara så förnekar Baktiar Abdullah, talesman för Gam-rörelsen i Sverige.

– Nej, definitivt nej, eftersom det är emot mot vår policy, vårt syfte och vårt mål. Vi kämpar bara för vår rätt till självbestämmanderätt och självständighet, säger Baktiar Abdullah.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".