Vita huset tvivlar på Irans uranavsikter

Irans beslut att skicka uran till Turkiet för anrikning, möts av avvaktande kommentarer från omvärlden. USA kallar beskedet för ett steg i rätt riktning, men Vita huset tvivlar fortfarande på Irans avsikter.

– FN behöver granska Irans beslut och titta extra noga på det finstilta, sa Vita husets pressekreterare Robert Gibbs. Ett annat sätt att säga att USA inte litar på Irans intentioner.

Avtalet som förhandlats fram av medlarparet Turkiet och Brasilien innebär att Iran ska skicka en del av sitt låganrikade uran till Turkiet. I utbyte ska Iran få färdigt höganrikat uran som fungerar bra i kärnreaktorer men som inte går att använda till kärnvapen.

Reaktionerna från omvärlden är avvaktande och i flera fall öppet skeptiska.

Iran hävdar ju att man bara har fredliga syften med sitt kärnenergiprogram medan västmakterna misstänker att Iran försöker tillverka kärnvapen.

Att Iran nu går med på att skicka uran utomlands innebär inte att problemet är löst, menar Obama-administrationen, och pekar på att Iran inte gått med på att helt avstå från anrikning.

– Det här ändrar inte på det faktum att Iran måste leva upp till internationella avtal och hotet om sanktioner finns kvar från vår sida, sa Robert Gibbs vid en pressträff i Vita huset.

Liknande tongångar hörs från EU:s utrikeschef som sa att avtalet är ett steg i rätt riktning men ingen lösning på grundproblemet.