Kraftig vårflod leder till vattenproblem

Den kraftiga vårfloden har skapat problem på flera håll i norra Norrland. I Skellefteå fick vattenverket stängas på grund av översvämning under eftermiddagen. Nu ska den akuta faran för att dricksvattnet vara över.

Det var vattenverket Abborren som stod stilla under eftermiddagen och under tidiga kvällen provkördes verket. Nu meddelas det att situationen har förbättras och en av de två produktionslinjerna för vatten kan användas. Det innebär att kommuninvånarna kommer att ha vatten i kranarna under tisdagen.

– I nuläget har vi med hjälp av att använda oss av de två linjerna lyckats pussla ihop en linje som fungerar, det är vi oerhört tacksamma för, säger Stefan Johansson, vatten och avloppschef i Skellefteå.

Under eftermiddagen stängdes simhallarna och kommuninvånarna uppmanas att vänta med kvällsduschen till i morgon bitti.

Det är ovanligt varma våren i kombination med ihållande regn som är orsaken till den kraftiga vårfloden och som tvingade kraftbolagen i Skellefteälven att öppna vattenmagasinet.

Under dagen evakuerades närmare 200 personer i Norrbottensfjällen eftersom vägen mellan Stora Sjöfallet och Ritsem hade skrutis av laviner som bildats på grund av vårvärmen.

Under de senaste dagarna har ett tiotal vägar i Västerbotten och Norrbotten stängts av och väderprognosen talar att det kan handla om fler vägar.

– Snösmältningen kommer att fortgå, 15 millimeter regn i det här området i dag och i natt, i morgon ska det klarna upp och sedan skulle det komma mera regn, säger Per-Mats Öhberg, krisledare på Trafikverket i Västerbotten och Norrbotten.

Tror du att fler vägar kommer att stängas av de senaste dagarna?

– Jag befarar det.