Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt hopp för Skandia Livs sparare

Publicerat tisdag 17 februari 2004 kl 16.33
På tisdagen meddelade Skandia Liv att man har inlett samtal med moderbolaget Skandia om hanteringen av frågan om eventuell olovlig vinstutdelning när kapitalförvaltningen såldes till Den Norske bank i början av 2002. Därmed tändes kanske ett nytt hopp hos drygt en miljon pensionssparare i Skandia Liv.

– Vår uppfattning i Skandia Livs styrelse är att det finns en rättslig grund och tillräckliga skäl för att gå vidare med den här frågan, säger Urban Bäckström, vd i Skandia Liv: 

Har ni påverkats av Konsumentombudsmannens tidigare slutsats?

– Det har ju gjorts många utredningar kring den här frågan. Nu ska vi diskutera med moderbolaget om hur den här frågan lämpligen handläggs och vi får se vad de diskussionerna leder till. Men det är klart att när det kan ha varit frågan olovlig vinstutdelning, då bör frågan prövas rättsligt, lämpligen genom ett skiljeförfarande tycker vi.

Finns det några komplikationer kvar i processen?

– Ska man dra igång en rättslig process så måste man närma sig frågan om prislappen och det har vi inte gjort än.


Miljardbelopp borde betalas tillbaka
I en tidigare utredning har Skandia Liv inte funnit belägg för att moderbolaget Skandia otillbörligt berikat sig på Livbolagets bekostnad.

Finansinspektionen granskade avtalet och hittade inget att kritisera.

Men sedan har opinionen formulerat sig högt och tydligt. Konsumentverkets utredning, gjord av advokat Stefan Lindskog, kom strax före jul fram till att det visst fanns rättslig grund för Skandia Liv att ställa krav på Skandia.

Dessutom bifogades det en prislapp. 2 miljarder kronor av köpeskillingens 3,2 miljarder borde betalas tillbaka.

Fortsatta diskussioner
Arne Ruth, ordförande i föreningen Grupptalan mot Skandia, säger att det är en glädjedag.

– Vi har fått helt klart att moderbolaget är skyldigt livbolaget och därmed livspararna pengar. 

Skandias styrelseordföranden Björn Björnsson säger att ett skiljedomsförfarande är den naturliga formen att lösa frågan och nu ska formerna diskuteras för hur bolagen ska gå vidare.

Skandia Livs vd Urban Bäckström tror att det kan ta lång tid att komma fram till en uppgörelse.


Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".