Rödskjortor ger inte upp men vill förhandla

I Thailands huvudstad Bangkok har dödssiffran nu stigit till 38 efter de senaste dygnens våldsamheter. Och tusentals rödskjortor ignorerar regeringens tidsfrist för att lämna området de ockuperat i centrum.

Det hörs fortfarande enstaka explosioner och skottlossning på olika håll i Bangkok och vid området som rödskjortorna ockuperat i centrum är tusentals rödskjortor kvar.

De ignorerar regeringens tidsfrist och hot i går om fängelse för dem som inte lämnar området. Rödskjortornas vakter håller på att förstärka sina barrikader, och man ser unga män gå runt med bensinbomber, pilbågar och slangbellor i väntan på en eventuell militäroperation mot området.

Det är fortfarande oklart om arméchefen är beredd att riskera stora civila offer för att försöka återta området, som är Bangkoks främsta affärsdistrikt.

Merparten av våldet nu sker utanför protestzonen, i nya oroshärdar som blossat upp på flera håll.

En av de viktigaste rödskjorteledarna, Nattawut Saikua, sa till Ekot i går kväll att rödskjortorna vill få igång förhandlingar igen med regeringen för att undvika mer blodspillan. Nattawut framförde också detta när han ringde premiärministerns chefsförhandlare, de båda talade i ungefär fem minuter med varandra.

Regeringen svarar nu att den är redo för en vapenvila men bara om rödsskjortorna drar tillbaka sina militanta medlemmar från oroshärdarna runt om i Bangkok, och de återvänder till huvudprotestområdet.

FN:s människorättskommissionär uppmanar båda sidor att förhandla i stället för att tillgripa våld. Och i en ny rapport riktar människorättsorganisationen Amnesty skarp kritik mot thailändska militären. Amnesty säger att militären skjutit skarpt mot obeväpnade människor som inte utgör något hot. Enligt Amnesty har 35 obeväpnade demonstranter dödats, många av dem skjutna från långt håll.

En talesman för armén sa innan Amnesty-rapporten publicerades att armén inte skjuter på obeväpnade, utan att det är terrorister som skjuter på oskyldiga för att försöka kasta skulden på armén.