Göran Hägglund

Kristdemokrater i strid om ny partiledare

Det verkar bli strid om kristdemokraternas nya partiledare efter Alf Svensson. På tisdagen föreslog valberedningen Göran Hägglund som ny partiledare. Men stödet för Maria Larsson och Mats Odell är fortsatt starkt och anhängarna ger sig inte. Nu säger riksdagsledamoten Mats Odell att han inte säger nej om hans namn ändå förs fram när en ny partiledare ska väljas.

– Man får ju ta ställning till det då. Jag tycker inte att jag kan stänga dörren helt och hållet för det kan ju hända någonting, det vet man aldrig.

Och det vore ju synd om det inte fanns någon kandidat i så fall. Men jag kommer att fokusera helt och hållet på att stödja Göran Hägglund.

Men ändå vill du inte stänga dörren helt, varför det?

– Vi vet inte vad som händer och jag tycker att det är rimligt att om någonting i sluttampen skulle hända, så är det bra om det finnas någon som inte helt och hållet har sagt nej, säger Mats Odell.

Uppslutning för Mats Odell
Både Mats Odell och Maria Larsson säger sig i dag stå helt bakom andre vice ordföranden Göran Hägglund, som på tisdagen av en enig valberedning föreslogs bli ny partiledare för kristdemokraterna.

Men valberedningen valde Göran Hägglund trots att både förste vice ordföranden Maria Larsson och Mats Odell hade starkare stöd i landets distrikt.

Mats Odell håller dörren öppen för en omröstning vid det extra rikstinget i april. Nu samlas hans anhängare. Riksdagsledamoten Tuve Skånberg säger att de sannolikt kommer att föra fram Mats Odells namn mot Göran Hägglund vid partiledarvalet i april.

– Vi kommer att samlas och samtala och också föra ut offentligt att det finns en uppslutning för Mats Odell som kristdemokraternas näste partiledare, säger Tuve Skånberg.

Betyder det att ni också kommer att lägga fram ett yrkande för Mats Odell på rikstinget?

– Så som vi nu ser det så det är det sannolikt. Mats Odell är den som har en majoritet av stödet, det är vår bedömning.

Kvinnoförbundet vill ha Larsson
Också Maria Larsson har fortsatt stöd. Kvinnoförbundet ger sig inte utan kommer att försöka övertala henne att ställa upp mot Göran Hägglund. Det säger ordföranden i Kvinnoförbundet, Desirée Pethrus Engström

– Ja, det är klart, jag kommer att försöka att övertala henne att kandidera. Om hon sen gör det har jag ingen aning om,

Men Maria Larsson själv verkar inte vara övertalningsbar.

– Jag kommer att stötta Göran helt och fullt i hans kandidatur och det är inte aktuellt för mig att kandidera eller stå till förfogande, säger Maria Larsson.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".