Skolstrejken i Gällivare avblåst

I Gällivare är skolelevernas strejk i protest mot dålig skolmat över. Beslutet kom på tisdagen efter ett möte mellan elevrepresentanter och det socialdemokratiska kommunalrådet Tommy Nyström, som lovar lösa skolmatsfrågan.

– Nu när det ligger på mitt bord och de har begärt att få mig för kommunstyrelsens räkning så måste maten ordnas nu en gång för alla. Jag har lyssnat på eleverna och fått deras synpunkter och jag har tagit åt mig detta. Det ska inte behöva vara så här när det gäller den viktiga ingrediensen som mat är i ens liv.

Skepsis trots löften
Aida Lindqvist och Hanna Wikman från elevråden i Sjöparksskolan ocg Gunillaskolan i Gällivare kommun är trots löftena skeptiska efter mötena med politiker och tjänstemän på måndagen.

– Det vi har hört här är samma som har repeterats om och om igen på varje möte vi har med dem, men nu har vi bestämt oss för att ge dem en chans. Händer det inget under den här månaden som han har lovat att det ska ta får vi se vad vi tar till, säger Aida Lindqvist.

Känner ni att ni har fått svar på era funderingar och frågor som ni har kring maten?

– Inte på alla frågor, men vissa frågor har vi fått svar på, vissa skyller de på andra. De bollar oss mellan sig kan man säga, säger Hanna Wikman.

Rolf Wennebjörk skolchef i Gällivare, är den som är ytterst ansvarig för att eleverna får bra mat i skolan.

– Jag känner givetvis mitt ansvar i frågan. Tillsammans med de som ansvarar för serveringsköken får vi diskutera hur och säkra att beställningsrutiner fungerar, att det finns tillräckligt med personal för hanteringen och så vidare. En stor och viktiga sak för eleverna har ju varit en bra salladsbuffé. Det är en av de första sakerna som vi kommer att titta på, säger Rolf Wennebjörk.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista