Varmt men regnigt väder väntar

Nu är det dags att plocka fram grillen och solglasögonen – det blir varmt väder i hela Sverige under resten av veckan. Men behåll paraplyet inom räckhåll, för det är också risk för regn och åska.

– Det blir sommartemperaturer men ganska instabilt alla dagar fram till torsdag-fredag, med mycket  regn och åska på en del håll, säger Elin Torstensson, meteorolog på SMHI.

Det ligger en front längs med hela Sverige som ger temperaturer mycket över det normala i nästan hela landet. I Haparanda mätte man 28,1 grader i lördags – den varmaste majtemperaturen där sedan mätningarna startade på 1800-talet. Även i Stockholm, Göteborg och Malmö är det ett par grader varmare än normalt.

Men varmluften från öster krockar med kallare luft från väst, och det är därför det blir regn- och åskväder.

– Det är svårt säga vilken front som ”vinner”, men det kommer att fortsätta vara sommartemperaturer, om än något svalare i helgen, säger Elin Torstensson.

I vilket fall så har sommaren redan kommit till stora delar av landet. I Mellansverige har sommaren kommit till hela Stockholmsområdet, Uppsala, Västerås, Tullinge och Sala.

Och även flera städer i norr kan fira in sommaren, till exempel Haparanda, Luleå, Boden och Piteå.

Enligt den meteorologiska definitionen är det sommar när dygnsmedeltemperaturen nått över 10 grader fem dygn i sträck. Den 13 maj kom sommaren till Stockholm i år.

Trots den kalla vintern blev årets vår inte mycket senare än normalt, men aprilvädret hängde med lite längre än vanligt. Nu verkar dock värmen vara här för att stanna – åtminstone veckan ut.

– Trots molnen är det mycket varm luft, och blir det luckor – vilket det blir – så får hela landet över 20 grader varmt, säger Elin Torstensson.

Karin Holmertz
karin.holmertz@sr.se