Kinesisk näringslivstopp dömd för ekobrott

Grundaren av en av Kinas stora butikskedjor dömdes idag till 14 år i fängelse och 600 miljoner yuan, knappt lika mycket i kronor, i böter för insiderbrott. Fallet har varit mycket uppmärksammat i Kina.

Affärsmannen Huang Guang väckte uppmärksamhet inom näringslivet eftersom han kom från en fattig familj och tidigt hoppade av skolan. Men senare lyckades han skapa den stora framgångsrika hemelektronikkedjan Guomei, eller GOME på engelska, som listades på Hongkongbörsen.

2008 räknades Huang Guangyu som Kinas rikaste man.

Sedan gick det snabbt utför. Han greps samma år i samband med en utredning av aktiemanipulationer, där det visade sig att han genom att registrera aktiekonton i andras namn kontrollerade andelar i ett bolag där han samtidigt satt i styrelsen.

Huang avgick som vd och ordförande för Guomei och en rad högt uppsatta myndighetspersoner inom bland annat polisen och finansinspektioner i flera städer avsattes på grund av sin inblandning i härvan.

Förutom insideraffärer dömdes Huang i dag även för mutbrott och andra ekonomiska brott.

Misstron både mot näringslivstoppar och myndigheter är stor, och Huang är den senaste i raden av hyperrika att falla i en av de regeringsstödda kampanjerna för att rensa upp i korruptionssnåren.

Samtidigt försöker hemelektronikkedjan Guomei att fortsätta sina framgångar utan Huang, med ny logotyp och ett amerikanskt riskkapitalbolag bland aktieägarna.