Många döda i självmordsattack i Kabul

I Afghanistans huvudstad Kabul dödades minst 17 människor när en självmordsbombare angrep en miliär konvoj. Sex av de döda var utländska Nato-soldater.

En talesman för talibanerna tar på sig skulden för attacken, som riktade sig mot en konvoj av militära Nato-fordon som passerade genom Kabul. De dödade soldaterna var amerikaner och kanadensare.

Men ett tiotal av dödsoffren var civila förbipasserande, däribland kvinnor och barn. Det sade president Hamid Karzai som fördömde talibanattacken i skarpa ordalag. Ett 50-tal människor skadades.

Döda, skadade och kroppsdelar spreds över ett stort område. I en förbipasserande buss klövs en kvinna i två delar av explosionen, men hennes spädbarn överlevde, beskrev tidningen New York Times ögonvittne.

Det här var den värsta attacken i relativt lugna Kabul på flera månader. Talibanerna skrev på sin webbsajt att de skickat en man vid namn Nizamuddin i en minibuss lastad med 700 kilo sprängämne för att attackera utländska soldater i Kabul.

Hittills i år har över 200 Nato-soldater dödats i Afghanistan, jämfört med 119 under samma period förra året.

Samtidigt dödas också allt fler afghanska civila i kriget. Bara under en månad, mellan mars och april, dödades 173 civila enligt afghanska myndigheter. Det är en ökning med en tredjedel jämfört med samma period förra året.

De utländska soldaterna är ansvariga för en minskande andel av de civila offren, sedan USA:s militär skärpt sina rutiner. USA:s militär överväger till och med att instifta en utmärkelse eller medalj för soldater som visar "modig återhållsamhet" när de inte tillgriper våld i oklara situationer.

Enligt FN svarar talibaner och andra rebeller mot regeringen i Kabul för två tredjedelar av de civila dödsoffren, detta genom vägbomber och andra attentat.