Arkivbild: PRB

Regeringen säger nej till slöjförbud

Förslaget i Frankrike om att förbjuda religiösa symboler i skolan har gett bränsle också åt den svenska debatten om slöjor i skolan. Men regeringen säger nej till slöjförbud. Integrationsminister Mona Sahlin hänvisar till religionsfriheten.

–Det betyder inte frihet från religion utan det är rätten till religion. I Frankrike kallar man det ett förbud mot religiösa symboler, men det var ju inte upprördheten över kors i skolan, utan just huvudduken. Det är att peka ut en grupp, det är att vara djupt främlingsfientlig och det är att staten ska bestämma hur det är lämpligt att klä sig eller inte och det vill vi säga nej till, säger Mona Sahlin.

Socialdemokratiskt stöd
Mona Sahlin vill alltså inte ha nåt förbud mot religiösa symboler likt det som den franska nationalförsamlingen sa ja till i förra veckan.

På tisdagen gick hon igenom regeringens syn med socialdemokraterna som sitter i riksdagen och säger att hon fick stöd för regeringen syn.

Men även om Mona Sahlin inte vill se nåt generellt förbud, så backar hon ändå skolverkets beslut från i höstas. Men det fick varje skola rätt att förbjuda den typen av slöjor som täcker delar av ansiktet, burka och niqab.

Då hänvisar Mona Sahlin till att den typen kan vara ett hinder i arbetet, men på rasten skulle eleverna kunna ha dem, anser hon.

Kvinnoförtryck eller inte
Regeringen säger alltså nej. Tidigare har vänsterpartiet och folkpartiet talat emot ett förbud, medan enskilda politiker har sagt sig vara för. Till dem som anser att slöjan skulle kunna ses som ett uttryck för kvinnoförtryck säger integrations-minister Mona Sahlin så här:

–Det finns väldigt mycket som är symbol för kvinnoförtryck för mig, stringtrosor på småflickor, bygel-behåar på tolvåringar, porr, sexistisk reklam. Om slöjan är ett symbol för ett kvinnoförtryck, så är det väldigt mycket som staten iså fall ska definiera bort ifrån klädseln och jag tycker inte att det är rimligt.

cecilia strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista