Jätteaffär klar i telekombranschen i USA

I dag blev en jätteaffär i USA:s telekombransch klar. Landets näst största mobiltelefonbolag, Cingular, köper konkurrenten A.T AND T. Wireless.

Drygt 290 miljarder kronor - så mycket får Cingular betala för AT&T Wireless och skapa USA:s största mobiltelefonbolag med 46 miljoner abonnenter. In i det sista var kampen hård  - även brittiska Vodafone var med i budgivningen - men när Cingular var berett att betala 15 dollar kontant för varje aktie - fick konkurrenterna ge sig. 
Köpet måste naturligtvis först godkännas av aktieägarna i AT & T Wireless och granskas av myndigheterna, men i det här fallet väntas det inte leda till några problem.
För det nya sammanslagna bolaget handlar det sedan om att vända en negativ trend inom A.T& Wireless, som förlorat abonnenter det senaste halvåret - affären väntas också leda till uppsägningar av personal i takt med att verksamheten samordnas, men exakt hur många som kommer att förlora sina jobb är idag oklart.
Uppgörelsen lär också få konsekvenser för hela telekombranschen - redan kommer uppgifter om att Japans största mobiltelefonbolag NTT DoCoMo, säljer sina aktier i AT & T Wireless och lämnar den amerikanska marknaden.
Börsanalytiker i USA tror att dagens jätteaffär ska följas av flera större sammanslagningar, inte bara i telekombranschen, allt eftersom det ekonomiska läget både i företagen och i USA i allmänhet stabiliseras.
Men samtidigt kom besked om ett storköp som inte blir av - åtminstone inte än . Styrelsen i Disney säger nej till 344miljardersbudet från kabelTVbolaget Comcast , men här i USA spekuleras i att affären kan bli av senare.
Anders Ask / New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".