Ryssland vägrar gå med på EU:s avtal

Det är stor risk för kris i förbindelserna mellan EU och Ryssland. Trots att det snart är dags för de gamla öststaterna att bli EU-medlemmar vägrar Ryssland att säga ja till att de ekonomiska och politiska avtal som gäller med nuvarande EU också ska gälla med hela EU.

Oron inom EU är stor och EU-kommissionen förbereder sig på att stor problem väntar.

Samarbetsavtalen mellan EU och Ryssland gäller sedan sex år tillbaka. Den här typen av avtal brukar i vanliga fall också gälla när EU blir större och får fler medlemsstater. Så icke den här gången.

Ställer flera krav
För att säga ja till att avtalet ska gälla ställer Ryssland krav på en lång rad andra områden. Det handlar till exempel om rättigheter för ryssar som bor i Litauen och Estland. Andra exempel är de avgifter som Ryssland tar ut för överflygningar över Sibirien och rätten för ryssar att åka till Kaliningrad utan visum.

EU:s inställning är att det är oacceptabelt att koppla ihop de här kraven med att samma avtal ska gälla för Rysslands förbindelser med alla EU-länder.

Ingen särbehandling
Allvaret i EU:s oro framgår av ett hemligstämplat papper där EU-kommissionen lägger upp taktiken. Ekot har tagit del av taktikdokumentet där kommissionen skriver att EU inte kan gå med på särbehandling av nya EU-länder. EU-kommissionen varnar också för den ryska taktiken att sätta igång nya förhandlingar på nya områden när problem uppstår.

I papperet betonar EU-kommissionen gång på gång hur viktigt det är att EU talar med en röst. Bara genom att använda vår samlade förhandlingskraft kan vi få fram ett fungerande regelverk mellan EU och Ryssland, skriver kommissionen.

Rädsla för ryska uppgörelser
Att detta upprepas så många gånger beror på att EU-kommissionen är rädd för att något eller några av EU:s stora länder ska starta egna förhandlingar med Ryssland. Till exempel så förde ju Silvio Berlusconi förra året en helt egen Rysslandspolitik, trots att han i egenskap av dåvarande ordförandelandet Italien skulle representera hela EU.

Farhågorna för att stormakterna själva ska göra upp med Ryssland beror på att det ligger mycket stora ekonomiska värden i handeln med ryssarna.  Den första diskussionen om EU:s förbindelser med Ryssland hålls i Bryssel på måndag den 23:e februari, då EU:s utrikesministrar möts. Några veckor senare hålls dessutom ett toppmöte mellan EU och Ryssland.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".