Pensionssparare får mindre än utlovat

I dagarna får pensionsspararna sitt årsbesked för hur det gick med sparandet förra året och det är inga goda nyheter. Försäkringbolagen har lovat en avkastning på minst tre procent, men i praktiken blir den lägre.

Det blir ingen munter läsning för landets pensionssparare nu när årsbeskeden skickas ut i dagarna.

Här finns svart på vitt hur mycket det intjänade pensionskapitalet ökat i värde, eller kanske rent av minskat i värde.

Många får i år beskedet att värdet på sparandet krympt, andra att bolaget dragit ned avkastningen på kapitalet till bottennivåer.
 
Får mindre än garantin
Under de senaste årens djupdykning för världens börser så har pensionsspararna i alla fall kunnat trösta sig med att det finns en garanterad avkastning på tre procent. En slags minimiutfästelse. Det kan verka lågt, men är ändå garanterat.

Vad många säkert inte vet är att garantin inte gäller det spararen får i slutänden. Först ska nämligen sparandet beskattas och försäkringsbolaget ta sitt för att sköta sparandet, säger Hans Benndorf som är vd för Länsförsäkringars Livbolag.

– Försäkringen växer fram med tre procent per år, före skatt och avgifter. Men den växer varje år för försäkringar efter 1998 med tre procent och före -98 var det faktiskt fyra procent.

Men sedan tillkommer ju driftkostnader, Länsförsäkringar vill ha betalt för att förvalta sparandet. Hur mycket blir det kvar av de där tre procenten då?

– Det blir ungefär två procent.

Men varför säger man tre procent då?

– Därför att det är väldigt olika driftkostnadsuttag beroende på produkt. 

Spararna får vänta
Förra året vände börserna upp. Stockholmsbörsen steg med närmare 30 procent.

Att det inte syns i sparbeskedet i år förklarar Hans Benndorf med det stora raset på börserna två-tre år innan och att det tar tid innan de pengarna är tillbaka hos pensionsspararna.

– Nu när det går upp så behöver vi fylla på igen och när vi är ikapp så kommer försäkringen ta fart igen.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".