Två döda i gruvolycka i Malmberget

Vid en olycka i dag i gruvan i Malmberget omkom två arbetare när deras hiss störtade ner i schaktet.

De omkomna är två byggnadsarbetare som arbetar åt en underentreprenör till LKAB med att bygga den nya huvudnivån i gruvan.

– De befann sig i en arbetskorg i ett hisschakt för att besiktiga det och kontrollera bergförstärkningen, säger LKAB:s informatör Anders Lindberg.

Hisskorgen hängde från en kran som stod 1 040 meter ned i gruvan. Men av någon anledning släppte korgen och den hittades sedan nära 100 meter längre ner i schaktet.

Hur kunde den här korgen lossna?

– Det vet vi ännu inte, det måste vi utreda, säger Anders Lindberg.

När räddningstjänsten kom fram till platsen fanns det inget att göra när det gäller att räddda livet på de två byggnadsarbetarna.

-Larmet vi fick var att en korg hade rasat och när vi kom till platsen konstaterade vi två personer, säger Sigge Matti, räddningsledare vid räddningstjänsten i Gällivare.

Det här är den allvarligaste olyckan på flera år i en svensk gruva. Senaste dödsolyckan var i februari 2008, då en person begravdes av rasmassor i LKAB:s gruva i Kiruna.

Enligt arbetsmiljöinspektör Jan Andersson är det ovanligt med så pass allvarliga arbetsplatsolyckor.

-Det är väldigt ovanligt med arbetsplatsolyckor i Sverige där det skadas eller förolyckas mer än en. Det är mycket ovanligt, säger han.

Allvarliga gruvolyckor har i Sverige minskat kraftigt i antal de senaste årtiondena. På 60-talet omkom i snitt 15 gruvarbetare om året.