Jämn kamp mellan Bushs utmanare

Kampen om vem som ska bli demokaternas presidentkandidat i höstens val och utmana George Bush om Vita Huset är ännu inte avgjord. Visserligen vann senatorn John Kerry primärvalet i Wisconsin, hans 16:e seger i de 18 delstatsval som hittills har avgjorts. Men det blev oväntat jämnt. Kerry fick 39 procent av rösterna mot 37 för senatorskollegan John Edwards.

– Jag har sett fram emot när det här blir en valkamp mellan två personer, mig och John Kerry, och nu verkar det som vi är där, sa North Carolina-senatorn John Edwards.

Han var själv överraskad över det jämna resultatet. Och Massachusetts-senatorn John Kerry, som den senaste tiden framstått som den självklare demokratiske utmanare till George Bush i presidentvalet, kan ännu inte utropas till segrare.

Kerry är fortfarande storfavorit, men striden går nu vidare, främst med sikte på den så kallade Supertisdagen 2 mars. Då håller tio delstater val, bland annat de mycket viktiga Kalifornien och New York, och då kommer troligen det hela att avgöras slutgiltigt.

Vill ha bort frihandelsavtal
Edwards, som satsat på en positiv ton i sin kampanj, måste nu tydligare profilera sig gentemot Kerry för att ha en chans. Han kommer bland annat understryka att han till skillnad mot sin rival vill ha bort vissa frihandelsavtal.

Det är ett tacksamt tema i årets valrörelse, där frågan om arbetstillfällen som försvinner utomlands blivit en viktig fråga.

Motgångar för Dean
North Carolina-senatorn kan också visa att han i Wisconsin besegrade Kerry bland de oberoende väljarna, den grupp som väntas avgöra höstens presidentval. Edwards anser att det bevisar att han har störst chans att besegra George Bush.

För Howard Dean blev primärvalet i Wisconsin ännu en motgång. Även om han själv säger att han ska fortsätta sin kampanj så är inte frågan om utan när den förre Vermontguvernören ska dra sig ur kampen.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".