Vindkraft väcker ilska i Västerbotten

Samtidigt som regeringen har gett klartecken till att bygga den hittills största vindkraftsparken till havs, med 48 vindkraftverk som ska byggas på Lillgrund i södra Öresund, så planeras den hittills största vindkraftsparken på land. I Nordmaling söder om Umeå ska 40 stycken 150 meter höga vindkraftverk planeras på Gabrielsberg nära havet. Många som bor i området är kritiska. 

Anna Ericsson och Emanuel Sandman har engagerat sig mot vindsnurrorna.

– När de väl står här så går det ju inte att göra någonting. Enda chansen för oss är att protestera nu och göra våra röster hörda, säger Anna Ericsson.

– Jag blev arg. Jag har varit här uppe sedan jag var liten och det är det närmaste fjällmiljö man kan komma. Det är otroligt synd om det blir av, säger Emanuel Sandman.

Dubbelt så många vindkraftverk
Regering och riksdag har satt upp ett planeringsmål att vindkraften ska ge 10 terrawattimmar per år 2015. Det är 15 gånger mer än idag. För att klara det behövs ytterligare 1 500 vindkraftverk. Idag finns nära 700.

Energimyndigheten ska före sommaren fatta beslut om vilka områden i Sverige som kan vara av riksintresse. Det ska vara platser där det blåser mycket. I de kommunerna ska det tas med i översiktsplanen,

Delade åsikter om informationen
På Gabrielsberget i Nordmaling blåser det mycket och kommunen har tagit en vindkraftspolicy som ger möjlighet att bygga på berget. Många Nordmalingsbor anser dock att informationen har varit dålig. Det håller inte det socialdemokratiska kommunalrådet Ulla-Maj Andersson med om.

– Vi har informerat under hela 2003 när det här började. Sedan är det tråkigt när människor inte känner sig informerade. Det är jag den förste att beklaga, säger hon.

Företaget Svevind som vill bygga de 40 vindkraftverken på Gabrielsberget har engagerat Anders Enetjärn som miljökonsekvensutredare.

Miljön på berget kommer att påverkas men den är inte unik, säger han.

– Jag tycker det är tråkigt att höra det här att alla är så positiva till vindkraft men bara den inte hamnar nära. Jag blir ofta glad när jag ser vindkraftverk för jag vet att där är det ren energi, det går att plocka ner dem och återställa marken till ursprungligt skick den dag vi har uppfunnit lösningen för att producera energi, säger Anders Enetjärn.

– Jag tycker det är bra med miljövänlig el men jag vet inte om det är bästa sättet att ställa dem här, säger Anna Ericsson från Lögdeå i Västerbotten.

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Anna Burén, SR Västerbotten
   anna.burén@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".