Dåligt råd att binda elavtal

Elpriserna är kraftigt mycket lägre nu jämfört med förra vintern. De som följde rådet att binda sina elavtal i somras kan mycket väl komma att förlora pengar i slutändan, eftersom priserna kan fortsätta ner, enligt Göran Fermbäck, produktchef på Fortum.

– De allra flesta tecken tyder på att vi under våren kommer att få ytterligare en liten sänkning utav elpriserna, säger Göran Fermbäck.

Mildare vinter och rikligare nederbörd med mer välfyllda vattenmagasin som följd är några av skälen till att situationen ser ljusare ut i år.

Konsumenternas elrådgivningsbyrå gav elkunder rådet att teckna bindande avtal i somras. Något som kan visa sig ha varit ett felaktigt råd. I somras kostade en kilowattimme som minst 24 öre på elbörsen. Nu, mitt i vintern, kostar det inte mer än 26 öre.

Fortsätter ge råd att binda avtal
Eftersom det här året ser ut att bli mer av ett normalår kan elpriset snart gå under förra sommarens nivå.

Rådet att binda under sommarmånaderna kommer Konsumenternas elrådgivningsbyrå hur som helst att fortsätta ge, säger chefen Bo Hesselgren.

– Även om det inte finns några garantier att priserna är lägst just på sommaren men tittar man på de senaste åren så har det sett ut så att priserna har varit lägst då.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista