Volvo PV följer inte med kungen till Kina

I dag reser en stor svensk delegation med kung Carl Gustav i spetsen till Kina för ett officiellt besök. Regeringen och de flesta storföretag är representerade men det bolag som nog är den mest självklara medföljaren finns inte med.

Det är Volvo PV som har tackat nej till resan, Volvo PV som är under uppköp av kinesiska Geely. Fast egentligen är det nuvarande vd Stephen Odell som har tackat nej. Det har skapat problem med det diplomatiska protokollet.

Stephen Odells roll på Volvo PV efter avtalet i mars beskrivs av personer med insikt i bolaget som att han håller på att avveckla sig själv som vd och att det är därför han har tackat nej till Kinaresan.

Stephen Odell är sedan i mars i stort sett osynlig i bolaget som i beslutshänseende uppges befinna sig i ett slags vakuum sedan avtalet med Geely skrevs under och fram till i sommar då affären formellt ska avslutas.

Marsavtalet tillåter inget självständigt agerande från Volvo PV och energin går nu i stort sett åt till att lansera och arrangera provkörningar av nya S60 och lite senare V60-modellen.

Stephen Odell uppges stanna kvar hos tidigare ägaren Ford efter att affären har avslutats och den nye kinesiske ägaren Geely kommer att utse ny vd.

Från Volvo PV:s sida har man föreslagit att en av bolagets dotterbolagschefer ska vara med i stället för Odell men det har skapat problem med protokollet.

Det är ju en formell resa med kungen i spetsen och svenska ministrar och vd:ar i följet och då anses en lokal vd inte tillräckligt högt uppsatt, inte minst enligt kinesisk etikett.

Därför sitter inte den kanske mest självklara deltagaren i denna Kinaresa med vid bordet när skålen höjs till fortsatt goda svensk-kinesiska vänskaps- och affärsförbindelser.