Toppmöte i Berlin oroar EU-länder

På onsdagen möts Tyskland, Frankrike och Storbritannien till ett toppmöte i Berlin. De tre stormakternas regeringschefer åtföljs av ministrar ansvariga för utrikes, ekonomi, utbildning och sociala frågor. Syftet med mötet är att se hur långt de tre länderna är överens i viktiga frågor. Mötet oroar de andra EU-länderna.

För ett år sedan var Europas tre stormakter djupt oeniga om anfallskriget mot Irak. På onsdagen möts deras regeringschefer och mest betydande ministrar vid ett gemensamt toppmöte i Berlin.

För Frankrike och Tyskland är det här inget nytt. De har varit motorn i det europeiska samarbetet i många år.

I december när förhandlingarna om en ny författning bröt samman, hotade de att bilda en pionjärgrupp som skulle driva EU:s utveckling framåt och nu ser det ut som om de fått även Storbritannien med sig.

Ett möte som oroar
Trestatsmötet i Berlin oroar de andra EU-länderna.

Tänker Tyskland, Frankrike och Storbritannien bryta sig ur EU och skapa en egen mer effektiv politisk union?

Eller kommer de tre länderna att bilda ett direktorat som tar ledningen över EU?

Men de tre ländernas regeringschefer Schröder, Chirac och Blair hävdar att de möts bara för att se vad de kan enas om.

Spanien inte bjuden
När det gäller internationell krishantering så verkar det gå bättre och bättre. I höstas lyckades de tyska, franska och brittiska utrikesministrarna övertyga Iran om att släppa in kärnvapeninspektörer i landet och i förra veckan meddelade de tre länderna att de skapat en elitstyrka som specialiserats för uppdrag i Afrika.

Men mellanstora länder som Spanien och Italien är oroade och irriterade över att inte ha blivit inbjudna till onsdagens möte i Berlin.

Vissa EUanalytiker hävdar att EU-samarbetet skulle fungera smidigare om de tre stormakterna klarade ut oenigheter de har, men det lugnar inte de länder som misstänker att Tyskland, Frankrike och Storbritannien nu planerar att ta ledningen över EU. 

Kerstin Brostrand, Bryssel
  kerstin.brostrand@sr.se      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".