Utandningsprov kan avslöja narkotikapåverkan

Den som är påverkad av narkotika kan framöver komma att avslöjas av ett enkelt utandningsprov.

Forskare på Karolinska Institutet håller på att ta fram ett sådant och det kan leda till betydligt enklare drogtestning, till exempel i trafiken, säger Olof Beck, som är professor i analytisk farmakologi.

– Vi har tagit fram en teknik för att samla prover från utandningen så att man kan fånga narkotikaämnen som kommer ut i utandningsluften.

Den som ska drogtestas med den nya tekniken får andas i en mask en stund. Partiklar från den substans man eventuellt har i sig fastnar på ett filter och kan sedan analyseras.

Forskarlaget från Karolinska Institutet publicerar nu resultat som visar att tekniken kan detektera amfetamin och metaamfetamin i utandningsluft. Något som är helt unikt och ingen tidigare har lyckats med, säger professor Olof Beck.

– Det är fullständigt okänt att man överhuvudtaget kan påvisa narkotika i utandningsluften.

Tekniken är ännu på ett tidigt forskningsstadium men har fungerat för att hitta fler droger som metadon, cannabis och ecstasy. Nu håller man på att testa om det även kan gälla heroin och andra missbruksmedel.

Utandningsprov finns i dag för att testa för alkohol.

Göran Bolinder som är chef för trafikpolisen i Stockholm säger att ett motsvarande test för droger skulle vara välkommet.

– I dag när vi hittar påverkade måste vi gå på vad vi kallar för säkra tecken, att man uppträder på ett visst sätt som kan göra att vi misstänker narkotikapåverkan. Då får vi ta in personen till polisstationen för blodprov.

– Skulle vi få ett sållningsinstrument som vi kan använda vid våra rattfylleri- eller blåskontroller skulle vi hitta betydligt fler och vi skulle få ett säkrare instrument för att plocka ut de som är påverkade av droger i trafiken.

För det mesta görs drogtester i dag med blod- eller urinprover. Det kräver särskilda lokaler och med urinprov finns möjligheten att fuska genom att lämna in en annan persons prov.

På senare år har man även börjat använda salivtester men de har en del tekniska problem som gör att man har svårt att hitta till exempel cannabis, enligt Olof Beck på Karolinska Institutet.

–  Det nya testet kan erbjuda en betydligt större tillgänglighet för att kunna testa. Man kan tänka sig situationer där man i dag inte kan genomföra en testning därför att man behöver gå iväg för att lämna ett prov så kan man istället lämna provet på plats

Om studien

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Analytical Toxicology.

I studien har forskarna tagit prov på 12 patienter som blivit akut omhändertagna för förgiftningssymtom efter intag av amfetamin.

Efter det har man gått vidare och testat fler patienter för andra substanser, till exempel metadon och cannabis.

Mona Hambraeus

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.