FN väntas skärpa sanktionerna mot Iran

FN:s säkerhetsråd är på väg att anta ett nytt förslag om sanktioner mot Iran. Igår kväll diskuterades förslaget i säkerhetsrådet i New York.

FN drar åt tumskruvarna på Iran. I FN-skrapan i New York samlades säkerhetsrådet igår kväll för att diskutera ett förslag till en ny resolution när det gäller straffåtgärder mot Iran, sanktioner som ska införas om landet inte samarbetar när det gäller det omdiskuterade kärnenergiprogrammet.

Det är USA som ligger bakom förslaget och som driver på för att öka pressen på Iran.

Enligt utrikesminister Hillary Clinton har resolutionsförslaget brett stöd i säkerhetsrådet av såväl Ryssland som Kina, och av Frankrike, Storbritannien och Tyskland.

Mötet i FN kallades samman bara ett dygn efter att Iran gått med på ett nytt avtal som innebär att man kommer skicka en del av sitt låganrikade uran till grannlandet Turkiet.

I utbyte ska Iran få höganrikat uran, som fungerar bra i kärnreaktorer, men som inte går att använda till kärnvapen. 

Men reaktionerna från omvärlden har varit skeptiska. Och mötet i FN är ett tydligt tecken på att säkerhetsrådet fortfarande tvivlar på Irans avsikter.

USA hör till de länder som är öppet kritiska. Vi vet av erfarenhet att de styrande i Iran oftast säger en sak, men gör en annan, sa Vita Husets pressekreterare Robert Gibbs.

Förslaget som nu diskuteras i säkerhetsrådet innebär att FN kan ta till nya sanktioner mot iranska banker och företag, och också kräva inspektioner av iranska fraktfartyg med misstänkt last.

Enligt källor i FN kan den nya resolutionen antas i början av juni.