Ukraina och Ryssland stärker banden

Rysslands president Dmitrij Medvedev avslutade i går sitt två dagar långa besök i Ukraina där en rad samarbetsavtal undertecknats. Efter att ha vänt varandra ryggen i flera år stärker nu de båda grannländerna de politiska banden.

– Det har varit förlorade år med missade möjligheter och ömsesidiga anklagelser, sa Rysslands president Dmitrij Medvedev när han beskrev relationen med grannlandet åren efter den orangea revolutionen i Ukraina 2004.

Efter maktskiftet för tre månader sedan har Ukrainas nye president Viktor Janukovytj arbetat i högt tempo för att ta igen de fem åren av missämja med Ryssland. Det ryska statsbesöket i Kiev var det sjunde mötet mellan de båda presidenterna sedan i mars.

Men Ukraina är ett politiskt delat land där Janukovytj har sitt främsta stöd i de rysktalande östra och södra regionerna. I de centrala och västra delarna av Ukraina är många chockade över hur snabbt den politiska kursen lagts om mot Moskva.

– Vi har fått en rysk president i Ukraina, säger Natalia Burtseva som själv är etnisk ryska men kritisk till det som nu händer. Hon tror att den nya makteliten har mest att vinna för egen del i kontakterna med Ryssland.

Under Medvedevs tvådagarsbesök har en lång rad långtgående samarbetsavtal undertecknats inom bland annat flygplans- och skeppsvarvsindustrin.

Dessutom har flera rysk-ukrainska kommissioner upprättats för att se över ytterligare frågor. Mest kontroversiellt är det ryska förslaget att slå ihop det ukrainska energibolaget Naftogaz med den ryska gasjätten Gazprom.

Tetjana Sylina på den ukrainska politiska veckotidningen Zerkalo Nedeli säger att om närmandet till Ryssland fortsätter i samma takt kommer splittringen i Ukraina att öka.

– Den här politiken kommer att underblåsa federalismen och till och med separatismen i landet, säger journalisten Tetjana Sylina.