Kommunpolitiker laddar inför valet

I dag samlas socialdemokratiska kommunpolitiker från hela Sverige för att ladda inför valet. När partiordföranden Mona Sahlin talade till dem, valde hon att betona hon de ideologiska skillnaderna mellan blocken.

Hon talade om vikten av att hålla fast vid de socialdemokratiska värderingarna.

– Hur skulle vi, en socialdemokratiskt ledd rödgrön regering, kunna vända tillbaka till inte dåtiden, utan ta en annan sväng mot framtiden där det verkligen är begrepp som jämlikhet, rättvisa och, inte minst, arbete åt alla.

Jobben och välfärden var alltså fokus när Mona Sahlin talade inför några hundra kommunpolitiker på ett hotell i Stockholm nu på förmiddagen. Parollen var "Vi kan inte vänta med att bygga möjligheternas land".

Mona Sahlin avfärdade återigen regeringens så kallade arbetslinje. Istället pekade hon på hur många som är arbetslösa, långtidsarbetslösa, och bad de åhörare resa sig som kände igen sig i att kommunernas kostnader för socialbidrag skenar.

Nästan alla i lokalen reste sig och Mona Sahlin trummade in vad Socialdemokraterna vill göra om de vinner valet.

– Starta en riskkapitalfond nu, investera i forskning, i småföretagen, i tjänstesektorn. Investera i besöksnäringen, investera i bostäder. Den som hittar ett jobb eller kommer in på en utbildning måste ju kunna bo just där. Investera i infrastruktur så att fler kan pendla till jobben.

Men hon utlovade också minskade klyftor mellan pensionärer och förvärvsarbetande, en kvalitetssatsning på gymnasieskolan och snabbare insatser för att få arbetslösa ungdomar i arbete.

– Det är den 14 oktober som en ny rödgrön regering har sitt första sammanträde. Första punkten på det mötet kommer att vara att avskaffa aktivitetsförbudet på Arbetsförmedlingen för landets unga.