Alliansens kärnkraftsuppgörelse

S: Svenska folket är lurat

Skillnaderna i allianspartiernas syn på kärnkraft blir tydlig när Folkpartiet och Centerpartiet nu kommenterar den uppgörelse som ska rädda frågan genom riksdagen. I ett försök att blidka kärnkraftmotståndare i Centerpartiet skjuter man nu fram den lag som ska göra det möjligt att ersätta dagens reaktorer med nya.

Förändringen ska inte träda i kraft förrän efter valet, enligt den nya uppgörelsen.

Men Folkpartiledaren Jan Björklund ser inte det som någon stor förlust för sitt kärnkraftvänliga parti.

– Vi kan nu bygga ny kärnkraft i Sverige, men vi har inte ett exakt datum. Efter 30 års nybyggnadsförbud så spelar det ingen roll om det är några månader hit eller dit som detta hävs utan nu är vi överens om att göra detta och har en majoritet för detta i riksdagen och det är viktigt, säger Jan Björklund.

Hur påverkas stämningen mellan dig och Maud Olofsson?

– Inte alls. I och med att vi kom överens om kärnkraften i regeringen förra våren löste vi ut den fråga som delvis har förgiftat stämningen inom svensk borgerlighet i 35 år.

Men Centerledaren Maud Olofsson vill i dag inte kommentera uppgörelsen, fast det är riksdagsledamöter från hennes parti som har hotat med att rösta nej till den nya lag som tillåter ny kärnkraft.

Det är framför allt ledamoten Sven Bergström som nu fått igenom två av sina krav. Det ena är att den nya lagen inte ska börja gälla förrän efter valet, så att väljarna får en chans att ta ställning.

Det andra är att det ska förtydligas i lagtexten att det inte får förekomma några statliga subventioner till kärnkraft.

Centerpartisten och miljöministern Andreas Carlgren tycker att det är bra att det blir en sådan skrivning.

– Den tiden är över när kärnkraftsindustrin kunde krypa långt upp i statens knä och be om subventioner i någon form. Det är alliansens politik och det är bara bra att vi ytterligare förtydligar det, säger han.

Tror du liksom Sven Bergström att det inte kommer att bli någon ny kärnkraft?

– Det kommer att vara mycket tuffa ekonomiska villkor som avgör hur stor kärnkraften blir.

Men Tomas Eneroth som är näringspolitisk talesperson för Socialdemokraterna ser uppgörelsen som närmast lurendrejeri.

– Jag tror framför allt svenska folket blir lurat av det som är Maud Olofssons taktiska spel med Centern och de övriga regeringspartierna och det är inte värdigt. Vi behöver en energipolitik som är generös och som är långsiktig och inte bara ett partitaktiserande spel, säger han.