Börser faller efter tyskt förbud

Många av världens börser faller kraftigt efter beskeden från Tysklands regering i går att landet förbjuder vissa typer av blankningsaffärer.

Det handlar om så kallad naken blankning, som går ut på att sälja en aktie eller en statsobligation som man varken äger eller har lånat.

Därmed vill Tyskland förhindra fortsatt spekulation mot den redan skakiga euroekonomin.

– Man vill försöka minska den överdrivna spekulation mot vissa länders statsskuld och även vissa finansaktier, som har varit ett stort problem de senaste månaderna, säger Johan Javéus är chefstrateg på banken SEB.

Kommer man att lyckas?

– Jag tror att det beror på om man kan få andra länder i Europa och övriga världen att följa de här reglerna som Tyskland nu har gått i förväg med. Tyskland har förhoppningar om att man ska kunna få tuffare regleringar och att beslut om det ska kunna komma redan på G20-mötet i juni.

Beskedet slog ner som en bomb i går kväll bland marknadens aktörer. Det handlar i korta drag om att Tyskland under ett knappt åt framåt gjort det svårare för investerare att tjäna pengar genom att spekulera i att tyska statspapper, vissa sorters skuldsedlar och finansiella aktier faller i värde.

Man får inte sälja de här pappren utan att först faktiskt på nåt sätt ha dem i handen, kan man säga.

Syftet är att stabilisera en skakig ekonomi. Men för att förbudet ska bita rejält måste andra länder följa efter, främst Storbritannien, där en stor del av de här transaktionerna görs i Londons finansdistrikt.

Det spekuleras nu vilt på marknaderna varför Tyskland gör det här just nu, och fortfarande ett halv dygn efter beskedet kliar sig även erfarna experter i huvudet kring vad alla detaljer i förslaget egentligen betyder

Enligt en del ser hela förslaget ut att vara en eftergift åt den politiska oppositionen i Tyskland, som kräver hårdare tumskruvar på finansmarknaderna för att i gengäld stödja det stora nödlånepaketet för euroländer.

Ett annat, och betydligt mer dramatiskt scenario, enligt bedömare som Ekonomiekot talat med, är att förbudet mot naken blankning är ett första steg mot en nära förestående grekisk skuldavskrivning.

Den skulle drabba samma tyska banker som marknaden nu inte får spekulera i hur som helst.

Inför en nu planerad men ännu hemlighållen grekisk skuldavskrivningschock vill man från politiskt håll ta ett fastare grepp kring finansmarknaderna.

De här spekulationerna förklarar också en stor del av kursrasen på de europiska börserna.