Inga krav på fingeravtryck i EU-passen

Det blir inga krav på fingeravtryck i svenska pass i framtiden. Det framgår av ett förslag som EU-kommissionen presenterade på onsdagen och som ska diskuteras av EU:s justitieministrar på torsdag.

Enligt förslaget måste alla EU-pass i framtiden innehålla vad som kallas biometriska data. Det är en teknik som gör det möjligt att läsa av en människas kroppsliga kännetecken.

Varje EU-land bestämmer om fingeravtryck
Det blir nu obligatoriskt med ett så kallat digitalt foto av passinnehavarens ansikte. Fotot lagras i ett datachips som sätts in i passet.

Däremot kommer EU inte att ställa krav på fingeravtryck. Det blir i stället upp till varje EU-land att själv bestämma om också fingeravtryck ska scannas in i passen.

Här följer EU en rekommendation från FN:s luftfartsorgan ICAO.

Inte den säkraste tekniken
Syftet med de nya kraven på biometriska pass är att förhindra förfalskningar, men den teknik som EU nu väljer är inte den säkraste, säger Lars-Olof Strömberg, forskare i biometri och IT-säkerhet vid Tekniska högskolan i Stockholm.

– Inom biometri brukar vi diskutera hur många falska identifikationer vi kan få per tusen människor. Vad gäller ansiktsgeometri så har man en säkerhet på någonstans mellan 90 och 95 procent, det vill säga fem av hundra kan identifieras fel. Det ska vi ställa i relation till till exempel fingeravtryck där vi kommer upp i en säkerhet på en på flera hundra tusen upp till en på flera miljoner.

Hade det varit bättre att välja fingeravtryck i stället?

– Ur teknisk synpunkt hade det utan tvivel varit det, men det hade lett till större investeringskostnader och det var väl den kompromissen man valde.

Måste uppfylla USA:s krav
EU-förordningen om biometriska pass ska också uppfylla USA:s krav. Från den 26 oktober i år måste EU-medborgare ha biometriska uppgifter i sina pass, annars krävs visum för inresa i USA.

På Rikspolisstyrelsen sitter just nu en arbetsgrupp och tittar på hur de svenska passen måste förändras för att uppfylla de amerikanska kraven. Sverige kommer med största sannolikhet att nöja sig med så kallad ansiktsigenkänning. Fingeravtryck blir knappast aktuellt i Sverige, uppger Rikspolisstyrelsen.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".