Framåt för mobiltelefonmarknaden

Det är analysföretaget Gartner som höjer sin prognos för den globala mobiltelefonmarknaden.

Nya siffror visar att försäljningen av mobiltelefoner tagit ordentlig fart

Nu räknar analysföretaget med en tillväxt i år på mellan 13 och 15 proc.ent. Det är klart högre än den tidigare prognosen från i februari och betyder en väntad försäljning på totalt 1 miljard 350 miljoner telefoner i år.

Marknaderna i Asien fortsätter att öka, men också försäljningen i Europa har de senaste månaderna utvecklats bättre än väntat, enligt Gartner.

Siffror från Gartner visar också att Nokia minskat sin andel under det första kvartalet och nu är nere på 35 procent av världsmarknaden, men fortfarande är ändå mer än var tredje telefon som säljs en Nokia.

Tvåan Samsung har ökat till drygt 20 procent, medan svensk-japanska Sony Ericsson fortsatt att tappa. Nu är marknadsandelen nere på mer blygsamma 3,1 procent.

Men Sony Ericssons vd Bert Nordberg är ändå inte så orolig. Bolaget siktar numera på att sälja mer avancerade telefoner och då är inte marknadsandelen det viktigaste, sa han tidigare till Ekonomiekot.

– Det viktiga är inte antalet telefoner utan hur mycket värde på marknaden vi tar. Om man ligger i det höga segmentet och säljer färre telefoner tjänar man ändå mer pengar. Så jag springer inte för att sälja flest telefoner för vi är inte med på lägsta ändan av 25-dollarstelefoner.