Tuff arbetsmarknad även i år

Även 2004 blir ett kärvt år på den svenska arbetsmarknaden. Men enligt AMS generaldirektör Anders L Johansson ser verket nu ändå en ljusning inom bland annat den hårt drabbade telekom - och IT-sektorn.

Det är den utdragna lågkonjunkturen och besparingar inom kommunerna som fortsätter plågar den svenska arbetsmarkanden under 2004 med en fortsatt hög arbetslöshet enligt AMS beräkningar. Men det finns vissa ljusglimtar. Det är fortsatt efterfrågan på sjuksköterskor, läkare och tandläkare även om antal lediga jobb minskar inom dessa yrken. Det råder också brist på förskolelärare, VVS-montörer och lastbilsmekaniker.

Och inom IT och telekom-sektorn har varseln avtagit. Företagen har nu minskat sina kostander och börjar få en bättre orderingång vilket ger hopp om arbetstillfällena inom IT och telekom.

Däremot är lärarbristen inte akut längre, eftersom efterfrågan på lärare inom den privatasektorn nästan helt försvunnit. Och arkitekter och byggingenjörer får det svårt att hitta jobb på grund av nedgångeninom byggindustrin. Men AMS-chefen Anders L Johansson tycker att de som befinner sig i yrken som nu inte efterfrågas ska hålla ut för det vänder.

Caroline Kiepels

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".